Léčivá výživa a zdravé vaření

Míša Sedláčková ořez     

Co vše nás může v životě vyživovat a skutečně vyživuje? Je to nejen strava, ale i spousta emočních zážitků, které jsou nedílnou součástí naší osobnosti.  Častokrát si z nového setkání nezapamatujeme jména, ale spíše pocity a dojmy a jak jsme se cítili. Nejen stravou je člověk živ.

Ano, je velmi důležité, z jakých surovin je jídlo připravováno, zda se jedná o základní potraviny, jako je máslo, obilí, zelenina, ovoce, kvalitní a přirozené tuky nebo jestli v naší stravě převažují komerční potraviny, jako je kečup, různé zálivky, omáčky, dochucovadla, instantní polotovary a spousta dalších, nemluvě o fastfoodu.

Není jednoduché se ve změti nabízených potravin, ale i výživových směrů vyznat a volit takové, které jsou našemu tělu prospěšné. Jedním aspektem správné volby potravin a jejich následného zpracovaní je náš konstituční typ, dalším důležitým kritériem je, řešíme-li nějaké onemocnění. Výsledná volba potravin, následné kuchyňské zpracování a životní styl by měl být průsečníkem těchto hledisek.

Co se týká nákupu potravin, je dobré preferovat sezonní, lokální a přirozeně pěstované potraviny. A platí to jak pro rostlinné, tak především pro živočišné produkty. V naší uspěchané se už ani nepozastavujeme nad tím, že vše se dá koupit celoročně, bez respektu přírodních biorytmů. Podle toho se uzpůsobil chov zvířat ve velkochovech a pěstování zeleniny ve velkém, mnohdy bez jakéhokoli kontaktu s půdou. Bohužel se čím dál tím více ukazuje, jak negativní vliv na naše zdraví má toto odloučení od přírody.

Druhým velmi důležitým kritériem příjmu potravy je naše psychika. Pocity hrají velmi důležitou roli při konzumaci potravy. Ne každý ví, že jakákoli dávka stresu uvádí naše těla do tzv. sympatické dominance, tj. stresového režimu, kdy se automaticky začínají vyplavovat stresové hormony blokující trávení, způsobující další vnitřní neklid, napětí, spasmus a spoustu jiných symptomů doprovázejících tělo pod stresem. Mnohdy si to bohužel ani neuvědomujeme. I neustálá přemýšlení typu: zda jím zdravě, jsem-li dostatečně vyčištěný, měl bych nebo neměl bych udělat detox, ale teď nevím kdy, jak… vedou právě k této stresové smyčce v těle. To, zda přijímám jídlo v klidu nebo je to např. oběd se spoustou otázek (pracovních i jiných), které, bohužel, naše střeva musí také trávit, našemu metabolismu neprospívá. Proto je nedílnou součástí kultura stolování a naše pocity během konzumaci jídla. 

Program: Konvalinkový sál, 14:45 - 15:30 

 

 

 

Partneři

 
Partneři 2019 VŽ